PRE-EXISTENCES

The plot is located in the historic center of a well-known municipality near the Costa Brava. The plot contains an old three-storey house, with thick stone walls, wooden slabs and cladding with a wooden deck. This house, in a state of advanced construction deterioration, is in the least favored point of the plot, embedded in a space between buildings that deprive it of sun, a good relationship with the garden and distant views. This pre-existing house has more facade to the street than to the garden. The rehabilitation of this building as the main dwelling presents clear starting difficulties.

OBJECTIVES

The project of renovation work is to solve the problems that have been identified well in the previous phase of preexistence analysis.

  • Problems for capture sunlight
  • Elevation of the main garden of the plot with respect to the street
  • Accessibility

These problems will give us the following final objectives:

  • Implement a program for a couple and their two children. That the two secondary bedrooms have privacy and natural light
  • Position the new home in the best place on the plot. Where you enjoy the best views of the garden and where you receive the most sunlight possible.
  • Solve the unevenness so that at least the main part of the housing program has good accessibility from the street
  • That it has a high energy efficiency (having the passivhauss standard as a reference: low energy demand with high levels of thermal insulation and good solar capture, low consumption with high-efficiency installations, high sealing and a ventilation with heat recovery)

MATERIALIZATION

The layout of the house

The house has a program distributed in 3 bedrooms (one of them main and two secondary) 1 car park and 2 toilets. The program is separated into a main part: with views and at garden level and a secondary one, where there is access from the street and the secondary bedrooms.

The new house is separated from the old building approaching the point of the plot with more sun and leaving a patio that will serve so that the lower rooms do not necessarily have to open to the narrow street, which would damage their privacy. The patio that has been generated, with a large wall that receives light from the south, although it is at a lower level than the garden, will be well lit and will have a good dimension.

In section, the house breaks its roof forming a saw tooth that allows the deepest parts to receive direct sunlight. The section also shows the two levels of the house, how these levels respond to the rating of the different floors of the house.

First floor (garden level)
Ground floor (street level)
Kitchen

Los materiales

The structure of the roof is made of wood , the traditional in the area. The walls are solid brick. The three-layer wood of the deck slab provides an interesting warmth to the interior light. Despite the rest of the walls: beige ceramic floors, plastered and painted white walls, high-energy-efficient black carpentry.

The interior atmosphere is warm, thanks to the wooden elements that act as a counterpoint to the rest of the surfaces of neutral colors and textures.

KAITEK ARCHITECTURE

The energetic functioning of the house

The home has an A energy rating, the highest on the rating scale. It also meets the parameters of the passivhauss standard. The house has a very low energy demand and has a heat recovery system for the ventilation system, which is dual flow. The primary energy demand for heating is 6.3 Kwh / m2 year, lower than what is required by any high efficiency energy standard. It is important for well-being to follow high energy standards since, as we explained in other articles, this will result in the health of its occupants.